Hur mycket kostar en byggfirma?

Att anlita en byggfirma är betydligt enklare sagt än gjort. Det handlar många gånger om att det inte riktigt går att sätta ett fast och säkert pris på hur mycket det kommer att kosta, eftersom att de olika delarna varierar på ett så stort sätt att det helt enkelt inte är möjligt. Det finns dessutom mängder av sätt och olika faktorer som påverkar priset, och på den här sidan så kommer vi att göra vårt bästa för att du ska kunna få en känsla för hur mycket priset skulle kunna bli för dig när du anlitar en byggfirma. Här kommer dock en lista på olika saker som påverkar priset upp eller ner:

  • Typ av arbete
  • Var i landet du bor
  • Materialvalet
  • Generella möjligheter/utmaningar på plats
  • Omfattningen av arbetet

Att anlita för att bygga hus
Det här är kanske den del som är allra svårast att svara på, när det är ett helt nytt hus som ska till. Det handlar om mängder av olika delar som måste till, där anslutningar av avlopp, vatten och el är vitala delar för att det ska fungera. Sen handlar det om kostnader för tillstånd och även själva kostnaden för den tomt som du planerar att bygga huset på. På det kommer ju också naturligtvis kostnaden för själva huset, och sättet man betalar det på varierar från firma till firma. Själva bygget kan dock ske på olika sätt, där vissa väljer att göra det via totalentreprenad, medan andra istället föredrar att agera egna projektledare och styra de olika delarna och se till att det håller tidsplan och budget.

Det är minst sagt en utmaning att bygga ett helt nytt hus, men tack vare erkända och erfarna byggfirmor så finns det mycket hjälp att få när det kommer till dessa nybyggen. Många erbjuder totala lösningar där de tar hand om allt det tekniska, så att det enda du som beställare behöver bekymra dig över är hur det ska se ut och vad hus och trädgård ska innehålla.

Att anlita för ett mindre bygge
Det finns också tillfällen då det inte är aktuellt med att bygga precis helt nytt från grunden. Många gånger är det kanske istället läge för att bygga till något eller kanske bygga om. Även i dessa lägen är det lätt att anlita en byggfirma för att få jobbet gjort, och det är samtidigt mycket enklare att räkna på det. Dock ska det sägas att även här gäller de ovan nämnda anledningarna till att priserna kan variera, så det är inte alls säkert att de prisexempel som vi tar upp nedan helt kommer att överensstämma med vad som gäller för dig.

Bygga altan
Altaner byggs det på var och vartannat håll i Sverige. Det är kanske en av de största sommartraditionerna som finns. Många är det som gärna bygger om sina altaner själva, men man ska komma ihåg att det krävs kunskaper, skicklighet och tålamod när man bygger så att det blir ett bra resultat. Alternativt kan man anlita en byggfirma om man vill, vilket medför att jobbet kommer att genomföras både snabbare och bättre. När man anlitar byggare för denna tjänst så kan man göra på två sätt – antingen ett avtalat fast pris från början eller en timbaserad betalning där man kommer överens om att det får ta en viss tid. Säg att arbetet med en altan tar 30 timmar och byggfirman debiterar 600 kronor per timme. Det blir då 18 000 kronor, och efter ROT är det bara 12 600 kronor kvar att betala. Tänk då på att kostnaden för materialet tillkommer.

Fixa fasaden
Även här är det en fråga om hur avtalet och överenskommelsen med byggfirman ser ut, men det som kommer att kosta är både själva tjänsten och det material som ska användas. Det som är intressant att tänka på att de priser som du får föreslagna inte alltid behöver vara det slutgiltiga, utan det går också mycket väl att resonera och förhandla med en firma man gillar och få ner priset. Så om en fasadrenovering skulle kosta omkring 30 000 kronor för tjänsten tillkommer också kostnaderna för materialet. Här går det att förhandla, exempelvis om samma firma köper in allt material som behövs så kan man förhandla ner själva tjänstekostnaden ytterligare. Glöm dessutom inte ROT-avdraget.

Just på grund av att byggen, både helt nya och mindre renoveringar och tillbyggnader är så individuellt anpassade och väldigt specifika från fall till fall beträffande priser så går det inte att sätta ett exakt pris. Det bästa som du kan göra är att börja begära in offerter och samtidigt sätta på dig förhandlingsmössan!